Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Aromatyczny i smaczny schab ze śliwką 2017

Idealny schab ze śliwkami

Po bezmięsnej wieczerzy wigilijnej i takich daniach, jak krokiety z kapustą, nadchodzi pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia. Wtedy na naszym świątecznym stole nie może zabraknąć aromatycznych mięsiw, pasztetów oraz pikantnych dodatków. Jednym z najczęściej podawanych posiłków w tym czasie jest bożonarodzeniowy schab ze śliwkami, który może zostać przygotowany na kilka sposobów.

Schab ze śliwką to świąteczny specjał, który cieszy się dużą popularnością wśród wielu bożonarodzeniowych posiłków. Zazwyczaj danie to podaje się na ciepło, ale można go też jadać na zimno, gdyż wyśmienicie smakuje jako dodatek do kanapek. Samo wykonanie tej potrawy nie jest trudne, ale wymaga nieco uwagi, by schab wyszedł naprawdę wyśmienity.

Schab w sam sobie stanowi mięso dość chude. Przy zakupie tego rodzaju mięsa warto jednak wybrać kawałek, który będzie miał chociaż cienką warstwę tłuszczu – dzięki temu przygotowywana przez nas potrawa zyska dodatkowego aromatu, a poza tym stanie się soczysta i smaczna. By schab nie wysechł dodatkowo zaleca się okrycie mięsa plasterkami boczku bądź podlewanie go w trakcie pieczenia (winem, bulionem lub masłem).

Gospodynie przygotowujące świąteczny schab ze śliwkami często zastanawiają się, jaki śliwki będą najlepsze do tego rodzaju potrawy. Jak się okazuje, możemy postawić zarówno na śliwki suszone, jak i wędzone. Śliwki wędzone odznaczają się dość mocnym aromatem, który w trakcie pieczenia przeniknie do mięsa. Z kolei śliwki suszone są delikatniejsze w smaku i pozbawione dymnego zapachu.

Do przygotowania idealnego schabu ze śliwkami będziemy potrzebować sześćdziesiąt dekagramów schabu bez kości, dziesięć dekagramów suszonych lub wędzonych śliwek oraz przyprawy do smaku: liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól.

Schab należy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie na środku należy wyciąć większy otwór (przez całą długość mięsa), a do niego włożyć śliwki. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i przekładamy do foliowego worka, po czym dorzucamy jeszcze ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość spinamy klipsem i pieczemy przez około sześćdziesiąt minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.

Jeśli chcemy przygotować bożonarodzeniowy schab w nieco bardziej oryginalnej formie, wówczas możemy sięgnąć po przepis na schab z dodatkiem sosu śliwkowego. Schab należy przygotować zgodnie z powyższym przepisem (należy jedynie zrezygnować z wkładania do środka śliwek). Do przygotowania śliwkowego sosu będziemy natomiast potrzebować dwie łyżki oliwy z oliwek, jedną łyżkę mąki, szklankę bulionu drobiowego oraz trzy łyżki śliwkowych powideł.

Z oliwy i mąki robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją z dodatkiem zimnego bulionu, zagotowujemy. Kiedy sos zacznie gęstnieć, wówczas należy dodać powidła i całość dokładnie wymieszać. Schab z sosem śliwkowym na pewno będzie smakował wszystkim naszym gościom.