Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Przepis na ciastka-ozdoby na choinkę 2017

Kruche ciasteczka na choinkę

By wprowadzić do domu świąteczną atmosferę, warto zadbać nie tylko o wcześniejsze przygotowanie barszczu czerwonego czy apetycznego sernika z brzoskwiniami. Nie możemy zapominać także o bożonarodzeniowych dekoracjach, zwłaszcza, że to one sprawią, iż w naszych mieszkalnych wnętrzach zagości rodzinny, przyjazny klimat.

Jednym z najważniejszych elementów świąt Bożego Narodzenia jest niewątpliwie w każdym domu choinka. Bez względu na to, czy będziemy posiadać sztuczne czy żywe drzewko, warto postarać się o jego oryginalne przyozdobienie. W tym celu można sięgnąć nie tylko po tradycyjne bombki, światełka czy łańcuchy. Pomysłów na dekorację choinki jest tak naprawdę mnóstwo.

Oryginalną ozdobą choinkową na pewno będą kruche ciasteczka, w przygotowaniu których może wziąć udział właściwie cała rodzina. Takie słodkości dodatkowo mogą pojawić się na świątecznym stole. Najlepiej ciasteczka wykrawać dekoracyjnymi foremkami, gdyż wówczas nadamy im niebanalny wygląd.

Kruche ciasteczka na choinkę to jedna z bardziej lubianych słodyczy zarówno przez młodszych, jak i nieco starszych domowników. Do wykonania takich wypieków wcale nie trzeba mieć drogiego sprzętu, gdyż wystarczy zwykły wałek oraz foremki do ciasta. Możemy ponadto pokusić się o kupno cukrowych i kolorowych ozdób do ciasteczek. Takie dodatki sprawią, że nikt nie będzie mógł się oprzeć upieczonym przez nas ciasteczkom.

Ciasteczkaidealną ozdobą na choinkę. Co więcej, w trakcie świąt takie kolorowe ciasteczka pomogą nam udekorować świąteczny stół. Jeśli w tym czasie będziemy spodziewać się gości, warto pozostawić kilka ciastek, by móc zapakować je w nieduże woreczki i wręczyć swoim bliskim jako prezent.

Do przygotowania kruchych ciasteczek na choinkę będziemy potrzebować jedną szklankę mąki, sto gramów masła, trzy łyżki cukru pudru, jedną płaską łyżeczkę przyprawy do pierników oraz jedno jajko. Opcjonalnie warto mieć pod ręką także kolorowe posypki. Wypiek można też udekorować samodzielnie przygotowanym lukrem.

Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy przyprawę do pierników, cukier puder oraz masło (najlepiej wcześniej je posiekać nożem na mniejsze części). Ze składników zagniatamy ciasto, wbijając jajko. Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję. Po zagnieceniu należy je umieścić na piętnaście-dwadzieścia minut w lodówce.

Gdy ciasto już się schłodzi, wówczas przekładamy je na blat i rozwałkowujemy. Wycinamy ciasteczka przy pomocy foremek, dodatkowo robiąc w nich nieduże dziurki (można do tego celu wykorzystać zwykłą słomkę – dzięki temu po upieczeniu kruche ciasteczka na choinkę będzie można bez problemu nawlec na tasiemkę). Ciasteczka należy piec przez około piętnaście minut w piekarniku nagrzanym do temperatury sto osiemdziesiąt stopni Celsjusza.

Po ostudzeniu kruche ozdoby choinkowe można udekorować w dowolny sposób. Można sięgnąć po lukier, polewę czekoladową, a nawet wiórki kokosowe. Im bardziej kolorowe będą nasze ciasteczka, tym lepiej.