Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Przepis na wyśmienitą rybę po grecku 2017

Najlepsza ryba po grecku

Jednym z najbardziej charakterystycznych dań bożonarodzeniowych, tuż obok zupy z suszonych grzybów, jest ryba po grecku. Co ciekawe, danie to ma niewiele wspólnego ze śródziemnomorską kuchnią Grecji, na co wskazywałaby nazwa potrawy. W naszym kraju jednak pyszna ryba po grecku jest doskonale znana i serwowana najczęściej na Wigilię Bożego Narodzenia.

Ryba po grecku może być podawana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Podstawowym składnikiem tego bożonarodzeniowego dania jest oczywiście ryba, którą przyrządza się z dodatkiem sosu warzywnego. Najczęściej taki sos przygotowuje się z dodatkiem marchwi, pietruszki, cebuli oraz selera, ale oczywiście każda gospodyni może mieć własny przepis na sos do ryby po grecku.

Zanim ryba po grecku stała się powszechnie serwowaną potrawą wigilijną, to na świątecznych stołach bardzo często pojawiało się nieco inne danie. Była to ryba pieczona na blaszce, którą przykrywano wcześniej warzywami przyrządzonymi w sosie pomidorowym. Warzywa oczywiście należało przyrządzić oddzielnie, podsmażając je na oliwie z oliwek. Do sosu dodawano posiekany czosnek, cebulę, marchew, pomidory, a niekiedy także oliwki.

Wszystkie składniki ryby po grecku należało wcześniej poddusić, podlewając białym lub czerwonym winem. Na końcu do sosu dodawano zioła, które miały podkreślać wyjątkowy aromat i smak dania. Samą rybę natomiast patroszono, nacierano oliwą z oliwek, świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i oprószano przyprawami: solą oraz pieprzem.

Ryba po grecku sama w sobie nie stanowi specjalnie trudnego do przygotowania dania na wigilijną kolację, więc z przyrządzeniem takiego posiłku powinna sobie poradzić każda domowa gospodyni. Danie można spożywać na ciepło bądź na zimno, a samą rybę serwuje się na wiele rozmaitych sposób – posiłek może być bowiem smażony, gotowany lub pieczony.

Do przygotowania najlepszej ryby po grecku będziemy potrzebować pół kilograma ryby (możemy wybrać filety z mintaja lub na przykład z morszczuka), kilka łyżek oleju, dwie średniej wielkości cebule, trzy marchewki, jedną pietruszkę, kawałek selera, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego (można go także zastąpić pomidorami), sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Filety rybne należy pokroić na nieduże kawałki, skropić je sokiem z cytryny, oprószyć przyprawami i odstawić na około godzinę do lodówki. W tym samym czasie obieramy warzywa i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.

Na rozgrzanym oleju na patelni podsmażamy rybę, a na oddzielnej – cebulę, pomidory i pozostałe warzywa. Otrzymanym sosem zalewamy następnie rybę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dusimy jeszcze na wolnym ogniu przez kilka minut. Pyszną rybę po grecku można serwować także jako danie obiadowe (na ciepło) bądź w formie przekąski (na zimno).