Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Propozycje surówek na bożonarodzeniowy obiad 2017

Pomysły na surówki na świąteczny obiad

Na bożonarodzeniowy obiad możemy podać wyśmienity schab ze śliwką, pieczeń wołową lub kaczkę w glazurze. Niezależnie od tego, jaki rodzaj mięsa przygotujemy dla naszych gości, na stole obok aromatycznych mięs obowiązkowo powinny pojawić się apetyczne surówki. Takie przystawki są proste i dość szybkie w przyrządzeniu.

Jednym z pomysłów na surówkę na świąteczny obiad może być surówka z czerwonej kapusty. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: połowę małej czerwonej kapusty, jedną łodygę selera naciowego, jedno jabłko deserowe, łyżkę octu jabłkowe, jedną łyżkę oleju z orzechów włoskich, sól morską, pieprz oraz połówki orzechów do dekoracji wierzchu sałatki.

Czerwoną kapustę należy drobno poszatkować, jabłko pokroić w kostkę, seler również. Z pozostałych składników należy przyrządzić sos winegret. Składniki przekładamy do szklanej salaterki, mieszamy ze sobą. Na wierzchu układamy kawałki orzechów włoskich. Sałatka z czerwonej kapusty wyśmienicie będzie smakować z mięsnymi daniami.

Gościom można również zaproponować sałatkę z kapusty i ziemniaków. Do jej przyrządzenia będziemy potrzebować: pół główki czerwonej kapusty, trzy łyżki octu winnego, łyżkę cukru trzcinowego, czterysta gramów ziemniaków, dwie łyżki oliwy z oliwek, jednego surowego buraka, jedną małą cebulę, garść rodzynek, garść orzechów włoskich, sól oraz pieprz.

Kapustę szatkujemy, polewamy oliwą i dodajemy cukier trzcinowy. Ziemniaki obieramy, gotujemy, a po wystudzeniu kroimy w plasterki i przekładamy do naczynia z kapustą. Dodajemy startego surowego buraka, drobno posiekaną cebulę, rodzynki oraz orzechy włoskie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do sałatki można również dodać kalafiora.

Na świątecznym stole nie może także zabraknąć tradycyjnej sałatki z marchwi. Przygotujemy ją z dwustu pięćdziesięciu gramów startej marchewki, dwóch łyżek pestek słonecznika, jednego jabłka, kilku kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny, odrobiny oleju słonecznikowego, soli oraz pieprzu.

Marchewkę należy ubrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko także ścieramy na tarce, po czym wszystkie składniki przekładamy do szklanej miski. Startą marchew z jabłkiem należy wymieszać z pestkami słonecznika, dodać sok z cytryny, olej słonecznikowy, sól i pieprz. Surówka z marchwi idealnie będzie smakować z pasztetem.

Ponadto na suto zastawionym stole może pojawić się apetyczna sałatka z jajkiem i szynką, która na pewno będzie smaczną przystawką. Przyrządzimy ją z dwudziestu gramów polędwicy sopockiej, soku z cytryny, czterech jajek ugotowanych na twardo, dwóch cebul, puszki czerwonej fasoli, dwóch łyżek majonezu, soli oraz pieprzu.

Szynkę należy drobno pokroić. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na kawałki. Cebulę siekamy, natomiast fasolę odsączamy z nadmiaru zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki, dodajemy sok z cytryny, majonez, sól i pieprz. Przed podaniem surówkę z jajkiem i szynką należy przechowywać w lodówce.