Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Zupa bożonarodzeniowa z suszonymi grzybami 2017

Pyszna zupa grzybowa z łazankami

Przygotowania do wigilijnej kolacji to nie tylko lepienie pierogów czy robienie ryby w galarecie. Na świątecznym stole bardzo często pojawiają się także aromatyczne zupy, których przyrządzanie wcale nie jest trudne. Obok klasycznego czerwonego barszczu z uszkami gościom i domownikom możemy również podać pyszną zupę grzybową z łazankami.

Zupa grzybowa w wigilijnej tradycji znajduje się od wielu stuleci. Jest to zupa przyrządzana na wywarze mięsno-warzywnym, do którego dodaje się suszone grzyby. Zupę grzybową można przygotowywać na bazie rozmaitych grzybów – wyróżnia się bowiem zupę kurkową, pieczarkową czy borowikową. To, po jakie grzyby sięgniemy, zależy w głównej mierze od nas i od naszych kulinarnych upodobań. Taką zupę można podawać z dodatkiem makaronu oraz śmietany.

Przygotowanie tradycyjnej zupy z suszonymi grzybami na wigilię nie jest pracochłonne, więc wiele gospodyń serwuje ją właściwie po dziś dzień. Co więcej, sposób podania tego bożonarodzeniowego dania często wiąże się z konkretnym regionem. W niektórych częściach naszego kraju zupę grzybową podaje się na przykład zaprawianą zasmażką z mąki i masła. Coraz rzadziej natomiast serwuje się to danie z dodatkiem drobnej kaszy, jak robiły to jeszcze nasze prababcie.

W każdym bądź razie zupa grzybowa do dnia dzisiejszego jest jednym z najbardziej znanych posiłków wigilijnych. Przepisów na przyrządzenie tej zupy jest dość sporo, gdyż zapewne każda gospodyni posiada własną recepturę. Zupa grzybowa wyśmienicie smakuje zarówno z łazankami, jak i z ugotowanymi ziemniakami.

Aby zrobić smaczną i sycącą zupę grzybową z łazankami będziemy potrzebować: trzydzieści dekagramów suszonych grzybów (najlepsze będą borowiki lub podgrzybki), dwie średniej wielkości cebule, trzy marchewki, jedną pietruszkę, kawałek pora, część selera, kostkę rosołową (można też wywar zrobić samodzielnie), dwie łyżki masła, ziele angielskie, liście laurowe, kilka łyżek śmietany, makaron łazanki, pieprz oraz sól.

Sekretem dobrze przyrządzonej zupy z suszonych grzybów jest właściwy wywar. Jeśli sięgamy po kostkę, najlepsza będzie o smaku grzybowym. Bulion należy zagotować z dwoma litrami wody, dodając pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora oraz selera. Do składników dorzucamy przyprawy: ziele angielskie oraz liście laurowe.

W tym samym czasie należy oczyścić i umyć grzyby, pokroić je na kawałki i ugotować w wywarze (najlepiej pod przykryciem przez około trzydzieści minut). Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na patelni na maśle. Cebulę przekładamy do zupy.

Na końcu należy ugotować makaron łazanki zgodnie ze wskazówkami znajdującymi się na opakowaniu. Ugotowane łazanki przekładamy na talerze, a następnie zalewamy je pyszną zupą grzybową. Zupa grzybowa wyśmienicie smakuje zabielana śmietaną, dlatego tak można ją podawać.