Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Słodki sernik z dodatkiem brzoskwini 2017

Bożonarodzeniowy sernik z brzoskwiniami

Bożonarodzeniowe dania to nie tylko apetyczne surówki czy soczyste mięsa. To także słodkie wypieki, których również nie powinno zabraknąć na stole. Zdaniem wielu gospodyń domowych jednym z najbardziej wykwintnych rodzajów ciast jest sernik. Jego głównym składnikiem jest oczywiście biały ser, na bazie którego jest przyrządzana pyszna masa.

Sernik to ciasto odświętne, które bardzo często gości na stołach w okresie świąt Bożego Narodzenia. Co więcej, wbrew pozorom wykonanie idealnego świątecznego sernika wcale nie jest takie trudne, jak może nam się wydaje. Bazę ciasta powinny stanowić takie składniki, jak: jajka, twaróg, cukier, masło, mąka pszenna, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.

Obecnie istnieje wiele różnych przepisów na serniki. Popularnością cieszą się na przykład serniki bez mąki, gdzie rolę składnika scalającego stanowi nieco większa liczba jajek. Jednak w święta na pewno można pozwolić sobie na dodatkowe kalorie, więc z powodzeniem można sięgnąć po przepis na tradycyjny sernik. Poza sernikiem pieczonym wyróżnia się także sernik gotowany.

Sernik to ciasto, które nie może obejść się bez dodatków. Do wypieku dodaje się na ogół rodzynki oraz różnego rodzaju owoce (jagody, brzoskwinie, wiśnie). Ozdobą świątecznego sernika może być również kruszonka bądź smakowita polewa czekoladowa – obowiązkowo samodzielnie przygotowana.

Sięgając po przepis na bożonarodzeniowy sernik z brzoskwiniami na pewno musimy wiedzieć, że ciasto to zadowoli nawet najbardziej wymagających gości. Kruchy spód do sernika przygotujemy z trzech szklanek mąki, trzech większych łyżek cukru pudru, jednej łyżeczki proszku do pieczenia, dwustu gramów masła oraz z pięciu żółtek.

Sekretem wyśmienicie smakującego sernika jest także właściwie przyrządzona masa serowa. Wykonamy ją z jednego kilograma sera, niepełnej szklanki cukru, trzech jajek, dwóch łyżek mąki oraz stu dwudziestu gramów masła. Ponadto do przyrządzenia sernika będziemy potrzebować jedną puszkę brzoskwiń, pięć białek oraz sześć-siedem łyżek cukru.

Na blacie zagniatamy ciasto z mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, masła oraz żółtek. Kiedy ciasto przyjmie jednolitą i lepką konsystencję, wówczas dzielimy je na dwie części i wkładamy do zamrażarki. W tym samym czasie można ubić jajka z dodatkiem cukru na masę serową, dodając do niej ser, mąkę oraz roztopione masło.

Część zamrożonego ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach na dno formy. Następnie wykładamy masę serową oraz brzoskwinie. Na owoce kładziemy ubite wcześniej białka z cukrem na sztywną pianę. Na końcu ścieramy drugą część ciasta, po czym wstawiamy nasz świąteczny sernik z brzoskwiniami do piekarnika i pieczemy go przez około sześćdziesiąt minut w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni Celsjusza.