Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Dania ze śledziem w roli głównej 2017

Dobra sałatka śledziowa i śledź w oleju z cebulką

Tradycyjne świąteczne dania są przez nas uwielbiane, gdyż kojarzą nam się zazwyczaj z rodzinną i odświętną atmosferą. Dlatego na wigilijnym stole z całą pewnością nie może zabraknąć wybornych krokietów z farszem z kapusty czy dobrych sałatek śledziowych. Śledzie w okresie świąt bożonarodzeniowych najczęściej są serwowane z cebulą i z dodatkiem śmietany. Jest jednak wiele różnych sposobów na przyrządzenie smakołyków z tych ryb.

Na świątecznym stole muszą obowiązkowo pojawić się sałatki ze śledzi. Będą one nie tylko zdrowe, ale i kolorowe, dzięki czemu mogą stanowić oryginalną ozdobę. Elegancką sałatkę ze śledzia można przyrządzić na bazie różnych warzyw, dodając jednocześnie starannie dobraną kompozycję ziół. Oto przepis na apetyczną sałatkę śledziową.

Sałatka ze śledzia i jajek jest nie tylko prosta, ale i szybka w wykonaniu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować trzydzieści dekagramów filetów ze śledzia, kilka kropel świeżo wyciśniętego soku z cytryny, olej, trzy jajka ugotowane na twardo, dwie średniej wielkości cebule, puszkę czerwonej fasoli, słoiczek majonezu, cukier, sól, pieprz oraz drobno posiekany szczypiorek.

Filety śledziowe należy starannie skropić sokiem z cytryny, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Rybę smażymy z obu stron na gorącym oleju na złocisty kolor. Osączamy ją z nadmiaru tłuszczu, studzimy i kroimy na nieduże kawałki. W tym samym czasie obieramy jajka ze skorupek i kroimy w niezbyt cienkie plasterki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka.

Do szklanej salaterki przekładamy jajka, fasolę, rybę oraz cebulę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z majonezem. Świąteczną sałatkę śledziową doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru. Przed podaniem sałatkę należy przechowywać w lodówce. Serwując przekąskę, jej wierzch można posypać szczypiorem.

Wiele osób nie wyobraża sobie także świąt bez śledzi w oleju z cebulką. Takie świąteczne danie przygotujemy z dwóch filetów śledziowych, czterech łyżek oliwy z oliwek, soku z cytryny, kilku liści laurowych, ziela angielskiego, szklanki gęstej śmietany, jednej średniej wielkości cebuli, cukru soli oraz pieprzu.

Filety śledziowe należy pokroić w kostkę. Oliwę z oliwek mieszamy z pieprzem oraz ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, a następnie polewamy nią śledzie. Dokładamy kilka liści laurowych, ziele angielskie i odstawiamy na kilka godzin.

Śmietanę doprawiamy solą, cukrem oraz pieprzem (powinna ona uzyskać słodko-kwaśny, ale pieprzny smak). Cebulę obieramy i siekamy w kostkę. Na dnie szklanej salaterki układamy kawałki śledzia odsączonego z oliwy, warstwę cebuli, a następnie wykładamy śmietanę i znów rybę. Wierzch bożonarodzeniowych śledzi w oleju z cebulką można udekorować chmurką śmietany z ziarnami grubego pieprzu.