Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349

Warning: mkdir(): Disk quota exceeded in /home/bti/public_html/hdp.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 504
Krokiety z farszem z kapusty na Wigilię 2017

Wigilijne krokiety z kapustą i grzybami

Zanim na niebie pojawi się pierwsza gwiazdka i cała rodzina spotka się przy wigilijnym stole, wszystkie gospodynie domowe rzucają się w wir świątecznych przygotowań. Najwięcej czasu zajmuje przyrządzenie bożonarodzeniowych potraw, takich jak śledzie ze śmietaną i cebulą czy wigilijne krokiety z kapustą i grzybami.

Krokiety są potrawą składającą się z naleśników oraz farszu. Sekretem wyśmienitych wigilijnych krokietów jest oczywiście właściwie wykonane nadzienie, które powinno być nadzieniem bezmięsnym. Na Wigilię Bożego Narodzenia najczęściej podaje się krokiety z farszem z grzybów i kapusty. Wykonuje się go dość prosto – posiekaną kiszoną kapustę łączy się z podsmażoną cebulą.

Krokiety mogą być serwowane z dodatkiem rozmaitych farszów, ale najbardziej popularny jest farsz przygotowany na bazie kapusty i grzybów. W tym celu najlepiej sięgnąć po suszone grzyby (na przykład podgrzybki lub borowiki), chociaż obecnie w wielu domach zastępuje się je tradycyjnymi pieczarkami. Niekiedy spotyka się także nadzienia z grzybami, żółtym serem i cebulą.

Do przygotowania ciasta na wigilijne krokiety będziemy potrzebować: jeden litr mleka, dwa jajka, trzy szklanki mąki, płaską łyżeczkę soli, odrobinę cukru oraz olej do smażenia. Natomiast farsz do krokietów przygotujemy z jednego kilograma kapusty kiszonej, dwudziestu dekagramów suszonych podgrzybków (mogą być również pieczarki), jednej większej cebuli oraz przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego oraz liści laurowych.

Przygotowanie krokietów na wigilijną kolację najlepiej rozpocząć od usmażenia naleśników. Wszystkie składniki podane w przepisie na ciasto należy dokładnie ze sobą wymieszać, by otrzymać masę o jednolitej konsystencji bez grudek. Należy też sprawdzić, czy ciasto zostało dobrze doprawione (w razie potrzeby dosypać soli lub cukru). Na rozgrzanym oleju na patelni smażymy naleśniki.

Kiedy naleśniki będą już gotowe, można przystąpić do przyrządzenia farszu do krokietów. Jeśli chcemy, aby krokiety były naprawdę smaczne, wówczas postarajmy się o to, aby grzyby namoczyć dzień wcześniej (zwłaszcza jeśli będziemy przygotowywać potrawę z dodatkiem suszonych borowików lub podgrzybków).

Kiszoną kapustę płuczemy w wodzie (aby nie była zbyt kwaśna), a następnie kroimy i gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu. Można też dodać płaską łyżeczkę kminku. W tym samym czasie na patelni podsmażamy drobno posiekaną cebulę z grzybami. Kapustę odcedzamy i łączymy z cebulą i grzybami. Całość doprawiamy solą i pieprzem, dusząc na wolnym ogniu przez około trzydzieści minut.

Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy je ja krokiety. Ostatnim krokiem jest panierowanie wigilijnych krokietów z kapustą i grzybami w jajku i bułce tartej, a następnie ich podsmażenie. Krokiety można spożywać osobno, ale w trakcie kolacji wigilijnej najczęściej serwuje się je z doprze doprawionym czerwonym barszczem.